Hamburger – symbol współczesności i… dolegliwości gastrycznych?! Czy aby na pewno?

Hamburger to kanapka budząca u wielu skrajne emocja. Chyba nie ma osoby, która nie jadłaby go chociaż raz w życiu. Chyba nawet ich najbardziej zacięci wrogowie znają ich smak. Jej historia liczy sobie już ponad 100 lat, gdyż pierwszy raz kanapka została zaprezentowana w stanach zjednoczonych w roku 1904, po czym szybko podbiła serca społeczeństwa amerykańskiego.

Kiedy rozpoczęła się jej globalna ekspansja, kanapka stała się nie tylko symbolem Stanów Zjednoczonych, ale też i współczesności. Dziś występuje w niezliczonej ilości wariantów, jednak powszechnie nie jest ona zupełnie kojarzona ze zdrowym stylem życia, ponieważ jej warianty serwowane w wielkich sieciach z żywnością typu fast food są niezwykle wysokokaloryczne i jednocześnie bezwartościowe, gdyż nie dostarczają organizmowi żadnych cennych składników. Nawet warzywa używane przez wielkie sieci są często bez żadnej wartości odżywczej, gdyż pochodzą one z upraw, na których korzysta się z ton chemikaliów i sztucznych nawozów. Warzywa są takie często pozbawione smaku i w zasadzie smakują jak woda. W pomidorze nie czuć pomidora, a ogórek niczym nie przypomina w smaku tego, którego kupić można w osiedlowym warzywniaku.

Istnieją jednak dobre burgery, które mogą być także zdrowe. Prawdziwy burger nie musi składać się ze śmieciowych składników okraszonych sporą ilością tłuszczu. Wystarczy bowiem wprowadzić kilka drobnych na pozór zmian, które uczynią tę kanapkę wartościową przekąską dla osób dbających o linię i o zdrowie układu pokarmowego.

Kluczem do dania, jakim są zdrowe i smaczne hamburgery, jest zamiana tłustego mięsa na takie, które będzie jak najchudsze i jak najświeższe. Do tego należy koniecznie zrezygnować z sosów, których bazą jest majonez, zastępując je tymi, do których przygotowania został użyty jogurt grecki.

W zdrowym burgerze jak od Hamburger z Karaibów powinno się znaleźć także wiele warzyw, a bułki użyte do jego przyrządzenia powinny być pełnoziarniste. Tak przygotowany burger zachwyci smakiem, a organizm podziękuje nam za niego brakiem buntu ze strony układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *